Menjar de Japó

No es pot començar una llista de plats típics del Japó sense el famós Sushi, el plat mes famosos de tota la seva gastronomia. El Sushi consisteix en boles d’arròs glutinós coberta de peix i marisc. Per donar més intensitat a l’gust s’acompanya de salsa de soja i wasabi.

Nigiri

El nigiri de toro -la ventresca de la tonyina, amb el seu grasita uniforme i apetitosa- sol arrasar entre els sibarites, però no tots els ingredients que cavalquen l’el·lipse d’arròs provenen de la mar: també hi ha nigiris de truita, de carn (molt comuns en la cuina nikkei) i del que la imaginació disposi. Si encara et donen angúnia els crus, sempre pots demanar nigiris de peix soasado, habituals en gairebé tots els restaurants japonesos. Per cert, els nigiris són els més temuts pels menys hàbils amb els escuradents: mullar-los en la soja sense recórrer als dits pot ser un esport de risc.

Gunkan: cuirassat de gust

El terme Gunkan es refereix precisament als cuirassats de guerra i s’explica per la semblança d’aquest sushi amb aquest tipus de vaixells, hi ha experts que ho situen en la família dels nigiris i no els falta raó: és un oval d’arròs de sushi embolicat en una alga més llarga del que és habitual. El buit que deixa el cilindre sobrant d’alga s’omple amb peix, ous, eriçó i altres delicatessen. El Gunkan d’ous, el més popular, és per papil·les intrèpides, ja que ofereix una de les majors deflagracions de sabor de l’univers sushi: explota a la boca i no en els teus escuradents.

Maki: bon rotllo


El maki permet combinacions d’ingredients en les seves entranyes que serien molt difícil de reproduir en formats com el nigiri: l’alga seca manté l’interior compactat i el cilindre és més estàtic. És una les varietats de sushi que més ha arrasat en les llistes d’èxits occidentals i amb les que més s’ha experimentat: hi ha makis vegetarians i fins i tot de karaage (pollastre fregit a la japonesa). Ah, i es presenta en diferents formes i mides, com el diable.

Uramaki: a la contra

La idea és tan senzilla com reinventar el maki, invertint l’ordre de les seves dues capes finals, amb l’alga per dins i l’arròs per fora. L’invent funciona: l’alga sosté els ingredients de l’nucli i l’arròs l’envolta en un mantell blanc que sol acabar empolvorat d’ous o sèsam. L’uramaki és una varietat de maki molt popular entre la gent jove. Això sí, el 99% del seu èxit es deu el mític i estiuenc Califòrnia Roll, el Justin Bieber de el sushi.

Temaki: el cucurutxo japones

Un dels makis més potents, saciants i colossals que existeixen. Es tracta d’un con d’alga nori farcit d’arròs i incomptables ingredients (amb el peix com a rei de l’mambo) que solen reposar en la seva desembocadura. L’paperina té espai suficient perquè el cuiner experimenti amb diversos elements i provi combinacions impossibles. I exigeix ​​un major esforç de masticació, és clar. De fet, a menys que siguis un wookie, et resultarà impossible engolir d’un mos el temaki, doncs acostuma a arribar als 8-10 centímetres de llarg. I és un maki inclusiu amb els palillofóbicos: té una mida tan gran, que només és possible manejar amb les urpes.

Una altra dels plats més internacionals és el Ramen o Sopes de Fideus típiques del Japó. Els fideus són acompanyats amb tota mena d’ingredients doncs la varietat de tipus de Ramen és molt àmplia. El millor per gaudir d’un bon Ramen és buscar els restaurants locals especialitzats.

HAKATA TONKOTSU RAMEN

El Tonkotsu ramen d’Hakata -avui dia Fukuoka- és un estil únic de ramen fet d’ossos de porc bullits a alta temperatura fins que alliberen el seu col·lagen, creant un brou ric i lletós que es talla amb brou de marisc. El ramen se serveix amb fideus fins cuinats just a l’dent i coberts per rodanxes gruixudes de porc rostit, all, llavors de sèsam i gingebre confitat. Si acabes els fideus ràpidament i veus que et quedaràs amb gana, és una pràctica comuna demanar una segona tanda de fideus. Aquesta pràctica es coneix com kaedama. Tot i que el ramen Tonkotsu es va originar a Kyushu, s’ha estès per tot Japó i arreu del món.

ONOMICHI RAMEN

Onomichi és una ciutat costanera a la prefectura d’Hiroshima, situada al mar interior de Seto, de manera que no hauria de sorprendre que el seu estil regional de ramen s’elabori amb mariscs locals frescos. El brou a força de shoyu també conté pollastre i una mica de carn de porc, però la veritable estrella de l’espectacle és la capa de greix ric en porc suspesa la seva part superior que li dóna un toc de sabor. Centenars de persones a el dia s’alineen febrilment en les nombroses botigues de ramen de la ciutat per assaborir el ramen Onomichi.

OKINAWA SOBA

Okinawa, la cadena d’illes a l’extrem sud-oest del Japó, una vegada va ser un arxipèlag independent separat de la resta del Japó conegut com el Regne de Ryuku. Ryuku tenia el seu propi llenguatge, cultura i menjar distintius, inclòs el seu propi estil de ramen conegut com «soba d’Okinawa». Els fideus que s’utilitzen, encara que els anomenen «soba», en realitat són més semblants als fideus udon, es serveixen en un brou a l’estil ramen fet amb carn de porc, katsuobushi i algues. Els Okinawa soba també utilitzen com toppings costelles de porc amb os, kamaboko i cansalada guisada.

La Tempura és la manera tipifica al Japó de fer els arrebossats. La Tempura pot ser de vegetals o marisc. El tradicional és acompanyar-la amb la salsa Tentsuyo, feta amb brou, salsa de soja, sake i un toc de gingebre per

 

 donar-li un sabor picant. És un plat id

 

eal per compartir.